Ert största misstag?

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet

Gå ner

Ert största misstag?

Inlägg av Joppo i sön maj 23 2010, 18:32

Jao!

Förra sommaren startade jag en tråd på Modellbygge.ifokus där man kunde skriva om sitt största modellrelaterade misstag. Jag tänkte att jag skulle göra samma sak i detta forumet, eftersom det var rätt kul att läsa om allt knas alla hade hittat på Smile Vi kan börja med Herr Joppos största hjärnsläpp genom tiderna:

Jag sitter och håller på bygger grunden till ett diorama med papier maché. När jag är klar med detta ställer jag mitt ganska kladdiga diorama i fönstret för att torka. Hrm..? tänker jag...
"Kan jag kanske snabba på torkningen lite?"En glödlampa tänds ovanför mitt huvud...
"Jag stoppar in den i micron! Då kommer den ju att torka skitsnabbt!"

Sagt och gjort... In med diot i micron på full effekt. Nu kommer det riktiga hjärnsläppet... Av nån outgrundlig anledning stannar jag inte och tittar så min "diokokning" fungerar bra, utan jag går tillbaka till mitt vardagsrum och fortsätter pyssla med nåt annat.

Efter någon minut eller så skriker min tjej:
- JEPPE!!! Det är rök i hela köket!
"Oopppss!" tänker jag och springer in i köket och möts av en ganska skrämmande syn.

Ur mikron väller det ut tjock grå fuktig rök. I mitten av köket står min panikslagna dam paralyserad och undrar vad hon ska ta sig till... Jag sliter upp mikrodörren och ser de glödande resterna av vad som en gång var mitt fina diorama... Med hjälp av en grilltång lyckas jag få tag i diot som jag sedan kastar ut på vår trapp... Puh... Faran avvärjd...


Såhär i efterhand är hela grejen ganska rolig, men just då var den rättskrämmande... Jag fattar fortfarande inte hur jag bara kunde gå ifrån
mikron efter att jag satt på den... Inte direkt mitt livs smartaste ögonblick

Så vad kan man då dra för lärdom av detta? Kanske att mikron är till för att tillaga MAT och inte dioramor... Men det kanske det bara var jag som inte visste Wink ?

/Jeppe

PS.
Min mikro luktar fortfarande lite konstigt ibland... Senast idag så sa tjejen att det luktade bränt tapetklister när hon värmde te Smile Det var så jag kom på att jag skulle återuppväcka denna tråd .DS

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Matt_Public i mån maj 24 2010, 10:02

Brandfarlig har jag just aldrig varit i byggsammanhang, jag har mest en tendens att uppnå skrala resultat p.g.a. otålighet och småslarv.

Men en gång limmade jag fast ena underarmen i byggbordet. Debondern var dessutom tryggt utom räckhåll. En intressant afton...
avatar
Matt_Public
Master of DNF


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Janne.S i mån maj 24 2010, 11:03

Ja, var ska man börja?

Jag, likt dig Joppo, vill få färg att torka snabbare....så jag märkte att frg torkade snabbare under en varm skrivbordslampa, så logiskt borde det torka ännu snabbare om jag sänker ner hela lampan med skärm så det täcker hela modelen (1/72 bygge var det)! Den smälte....

Sedan lyckades jag välta ut en hel flaska med CA lim på byggbordet en gång, det gick inte att vara i hobbyrummet frrän det hade stelnat...ångorna fick ögonen att tåras bara man klev innanför dörren!

Sedan har vi kategorin tappade modeller..... hade byggt en MiG-29 i 1/48, den var helt klar och jag skulle sätta på sista dekalen. Gvetvis tappar jag hela modellen, den skjuter iväg i en parabel likt en blöt tvål som slinter mellan händerna.... landar på kanten av ett bord oc fortsätter ner i golvet där den formligen exploderar! Fick bygga samma modell två gånger...kul Razz
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Matt_Public i mån maj 24 2010, 11:35

@Janne.S skrev:
[...] det gick inte att vara i hobbyrummet förrän det hade stelnat... Ångorna fick ögonen att tåras bara man klev innanför dörren!

Tur i oturen att du inte satt fast i hobbyskrubben i alla fall. Att skära sig loss med noll sikt är en sport i sig.
avatar
Matt_Public
Master of DNF


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Joppo i mån maj 24 2010, 13:00

Superlimmet är jag faktiskt förskonad från att tabba mig med. Men det är nog bara en tidsfråga Smile

Har du nån bild på "bloben" Janne? Det vore intressant på ett makabert sätt, att se resultatet av skrivbordslampan vs 1/72-planet

F*fan att tappa en nästan klar modell. Jag antar att det yttrades ett och annat ord fult ord i samband med den incidenten...

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Stefan E i mån maj 24 2010, 13:01

Hejsan!

Välkommen till Klantiga Klubben!

Oj, jag vet inte var jag skall börja….
Jag har nog gjort de flesta misstag man kan göra när man bygger modeller!
Fast några tillfällen är väl dummare än andra!


När jag var ungefär 7 år åkte vi ofta till min farmor och farfar i Växjö.
För att hålla en orolig och busig unge sysselsatt köpte farfar alltid några modeller till mig, dom inredde tom en liten hobbyhörna där jag kunde sitta.
En gång hade farfar köpt Airfix nya modell av Ark Royal (Hangarfartyget från WWII), massor av delar, så jag var lycklig och sprang upp och började bygga. När jag skulle skära bort en liten bit plast så fastnade rakbladet, så jag tryckte på från andra hållet.
Det var ett dubbelsidigt blad….
Snacka om att det blödde och jag förstod inte varifrån all den röda färgen kom ifrån, inte förrän det började göra ont i tummen!

En annan gång hade farfar inte hittat det vanliga plastlimmet, han hade fått tag i balsalim, men det går nog ändå, tänkte han.
Jag limmade glatt ihop min nya Airfix Black Widow på ett par timmar, och satte dit dekalerna o var mäkta stolt över det tuffa, svarta flygplanet. Den var ju redan svart så jag behövde inte måla, praktiskt!
Jag stoppade mycket försiktigt ner den och vi åkte hem till Ronneby.
Väl hemma började vingarna sloka, och till sist föll dom av, ja, hela modellen föll isär då limmet torkade!
Men jag var inte ledsen för det, jag fick ju bygga den en gång till!

Sedan har man ju glömt att limma inredningen på plats INNAN man sätter ihop kropp o vingar, och upptäcker misstaget först två dagar senare när limmet härdat ordentligt.

Jag har fångat modellkniven genom att slå ihop låren, INTE att rekommendera, OUCH, vad ont det gjorde, och som det blödde!

En annan gång försökte jag inte ens fånga kniven (se ovan varför!) när den rullade över kanten, då fick jag den med spetsen före i foten istället, och jo, det gjorde lika ont och blödde lika mycket!
Sedan dess använder jag bara kantiga knivar som inte kan rulla!
Hoplimmade fingrar, fastlimmade fingrar, fellimmade delar, bortglömd delar, ”överblivna” delar, listan kunde bli hur lång som helst!

Men det gäller bara att vara ”kreativt klantig” och bara göra nya fel, så man lär sig något varje gång!


Limma Lugnt!

Stefan
avatar
Stefan E
Linkebodamannen
Linkebodamannen


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av merlin1953packard i tis maj 25 2010, 21:47

För att nämna något, var det när min fina EVO gick i golvet med nosen före. Höll på och lackade en mängd små delar, uppsatta på gamla skivor med frigolit, där delarna satt på tandpetare med fästmassa. Det flyttades en hel del fram och tillbaka, inte minst olika färger. Kompressorn brummade och gick, andningsmasken väste i ventilerna och arbetet gick sin gilla gång... ända tills foten fick fäste i luftslangen som hade format en lömsk liten slinga nere vid golvet. Fick lite FawltyTower-känsla när EVO:n störtdök mot det hårda betonggolvet i verkstaden. Munstycke och nål (0.40) var utom räddning...

Senare på kvällen när jag lugnat ned mig, gick jag in på PUMA:s hemsida och beställde nytt... pust

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Jokkocze i sön aug 22 2010, 15:04

Får nästan ursäkta att jag återupplivar den inaktiva tråden, men jag måste ju bidra till underhållningen.
Jag både byggde och spelade en hel del Warhammer 40k under några år och hann då med lite småklantiga saker. Tänkte dela med mig av mitt absolut största misstag..

Jag och en god vän var en gång på en liten turnering i en butik inne i Malmö, där en del folk även satt och byggde lite. När jag gick för att hälsa på en bekant jag inte träffat på ett par år så råkade jag lägga min hand i något fuktigt. I tron om att det var vatten tänkte jag inte mer på saken, det torkade till lite och det var då dags för mig att spela en omgång. Jag gick fram till den fint byggda spelplanen och satte ner den ena handen för att placera ut mina gubbar med den andra.

När jag fått ut alla så skulle jag gå och hämta mig en läsk innan vi började, men då så satt min hand fast. Fick panik och började dra, tills hela spelplanen lossnade från bordet (Spånskiva fastspänd med ett par tvingar) och åkte rakt mot mig och ner på golvet, där den sprack. Modeller flög åt alla håll och folk både skrattade och var mållösa.
Tydligen var det fuktiga jag la handen i någon form av lim som torkade snabbt när det hade kontakt med två ytor. Fick använda lacknafta för att få bort handen från spelplanen och kämpade sen i en vecka med att få min hand ren.

Efter det fick jag väldigt bråttom att spola av handen så fort jag råkade lägga den i något fuktigt..

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Janne.S i sön aug 22 2010, 16:09

Hehehehehehehe...vad tyckte spelarna när spelplanen försvann?
Ingen som hotade med tjära och fjädrar om du dök upp i Malmö igen? Razz
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av MiniStuff i sön aug 22 2010, 16:22

lol!

Ja figurbyggare och spelare har många såna misstag i ryggen... läste om en snubbe som somnade vid sitt byggbord, när han sen vaknade så hade han en målad figur superlimmad i pannan.

/M

_________________
avatar
MiniStuff
Vicesheriff


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Joppo i sön aug 22 2010, 16:29

Hehe... Skön historia

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Jokkocze i sön aug 22 2010, 16:30

@Janne.S skrev:Hehehehehehehe...vad tyckte spelarna när spelplanen försvann?
Ingen som hotade med tjära och fjädrar om du dök upp i Malmö igen? Razz
Det fanns flera stycken Wink
Inga hot eller så, alla var så trevliga och hjälpte till. Jag hade ju varit med och byggt spelplanen Wink

@MiniStuff skrev: lol!

Ja figurbyggare och spelare har många såna misstag i ryggen... läste om en snubbe som somnade vid sitt byggbord, när han sen vaknade så hade han en målad figur superlimmad i pannan.

/M
Figur har jag inte hört talats om, arbetsunderlägg däremot!

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Tobbe1983 i sön aug 22 2010, 16:37

Har glömt att limma fast inredningen i Mustang Modell en gång och en rattstång i en Cheva Bel Air roligt när man limmat karossen på chassit.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Marlin i tis sep 14 2010, 19:38

Vilka Historier.
En gubbe i panna, den skulle jag vilja ha sett.

Mina två värsta är nog
1. När jag satte mig på min Stanleykniv och fick hela knivbladet rakt in i skinkan pale
Tur i otur hade jag precis satt i ett nytt blad.

2. Jag penselmålar ju, och en kväll för många år sen så satt jag och målade sent in på kvällen med ett glas mycket fin och svindyr maltwhisky.
Ja, efter tag var jag tvungen att göra ett sk pit-stop och när jag kommer tillbaka till byggbordet upptäcker jag att jag har kört ner penseln i whiskyn istället för lacknaftan.
Ingen hit direkt, men jag vågar knappt tänka på vad som hade hänt om jag gjort tvärtom?

/Bosse

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Janne.S i tis sep 14 2010, 19:45

Hahaha...ja whisky duger till mycket Very Happy
Lacknafta smakar inte så illa som man kan tro....
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Jokkocze i tis sep 14 2010, 19:50

Kan ju berätta vad som hände här för bara några minuter sen..

Jag tänkte att jag kunde börja på den F/A-18 jag köpte för ett par veckor sen och det blev väldiga glipor vid noskonen. Var inte mer med det tyckte jag, så jag drog på tejp och sen började jag spackla. ställde ifrån mig det hela och gick iväg en vända.
När jag sen kom tillbaka så tejpen lossnat pga spacklet och det hade självklart runnit in under tejpen. Fick panik, slet av tejpen och plockade fram aceton, som någon här på forumet sa att man kunde använda när man arbetar med spackel. Börjar dabba och blir glad när jag märker att spacklet löses upp direkt och går att torka av utan problem, men får sen panik igen när jag märker att plasten inte riktigt klarar av acetonen utan hänger med spacklet...
Panik fick jag och slängde ner hela biten i handfatet och spolade vatten. Nu är en massa linjer borta och det känns allmänt hopplöst.

Det här känns fan ännu mer klantigt än mina tidigare tabbar :/

(Tejprullen ligger nu i soporna och jag kommer aldrig köpa en sån igen)

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Janne.S i tis sep 14 2010, 23:28

Usch! ja ja...det är så man lär sig Very Happy
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Ert största misstag?

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


Skapa nytt ämne   Svara på ämnet
 
Behörigheter i detta forum:
Du kan svara på inlägg i det här forumet