Förvara inte wash såhär.

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet

Gå ner

Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Jokkocze i mån feb 07 2011, 03:49

Tänkte bara tipsa lite om en sak som inte är bra att göra.

Förvara INTE egenblandad (terpentin + oljefärg) i GW's färgburkar.Hela den undre delen av burken är mjuk av terpentinen.


That is all.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Janne.S i mån feb 07 2011, 05:30

Hehehe,bra att veta Very Happy


avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av MiniStuff i mån feb 07 2011, 08:58

ooops! se där! Very Happy tack för tipset, undrar hur det funkar med deras nya burkar då de inte är gjorda i sådan hårdplast....

_________________
avatar
MiniStuff
Vicesheriff


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Azgaron i mån feb 07 2011, 10:21

Tack Jocke!

Kan ju vara bra att veta!

Håkan
avatar
Azgaron
Hedersomnämnande Modell Göteborg 2009
Hedersomnämnande Modell Göteborg 2009


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av SkelettetS i mån feb 07 2011, 11:54

haha, jäkligt najs det blev. tack för tipset!

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Matt_Public i mån feb 07 2011, 14:30

Duly noted!

Ser ut som att någon skjutit till måls på burkstackarn med en Lascannon. No
avatar
Matt_Public
Master of DNF


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Jokkocze i mån feb 07 2011, 14:38

Tänkte att det kunde vara bra att veta, så att ingen annan råkar ut för samma sak Razz

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Warsawpact i mån feb 07 2011, 14:46

Lösningsmedel och plast tenderar att inte gå så bra ihop Laughing
Ser ut som om burken vart med om en Melta Gun attack.
avatar
Warsawpact
Starwarsviritous
Starwarsviritous


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av cas i mån feb 07 2011, 20:31

Tack för tipset, men vart tog innehållet vägen då?

_________________
På byggbordet just nu:
F-4C Phantom 1/48, AJ35 Draken 1/72, FJ-4 Fury 1/748

På skämshyllan:
J35F Draken 1/48, P-47N 1/48, Bf110C 1/48, Sea Vixen 1/48, Kfir C2 1/72
avatar
cas
Vicesheriff


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Jokkocze i mån feb 07 2011, 20:47

Innehållet är kvar, men det har blivit geleliknande och flyter inte iväg Razz

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Galdrin i mån jul 25 2011, 22:45

Tror ni det fungerar med denna typen av behållare för wash och om man behöver förtunna en större mängd färg? Fotot är dåligt men storleken på "flaskan" är 30 ml och materialet liknar det som plastdunkar är gjort av.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Jokkocze i mån jul 25 2011, 23:04

Det är rätt starka saker, så du bör se till att ha något av en lite stabilare plast.

Mitt tips är att du häller i lite terpentin och låter det vara i en vecka!

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Galdrin i mån jul 25 2011, 23:10

Är det skillnad mellan terpentin och balsamterpentin?

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av MiniStuff i tis jul 26 2011, 00:21

@Galdrin skrev:Är det skillnad mellan terpentin och balsamterpentin?

jag skulle vilja säga nej... här följer en text från Wibo Färg som pysslar med framställning/försäljning av linoljefärg som man använder till snickerier, byggen mm. men själva infon om terpentin och vad det är och skillnader mellan olika sådana samt nafta går att applicera till vårt område.


"Terpentin och andra lösningsmedel
Balsamterpentin
Balsam
Ordet balsam kommer från latinets balsamum som i sin tur härstammar från ett äldre grekiskt ord med samma betydelse. Balsam är ett allmänt samlingsnamn på mjölkaktiga växtsafter eller hartsrika kådsafter som avsöndras från olika växter och som ofta har en stark lukt.
Balsam avsåg från början den doftande mjölksaft man fick från Meckabalsamträdet i Gilead i gamla Palestina och det är den balsamen man avser i biblisk text. Med tiden ändrades betydelsen och avsåg i stort sett alla dofter som man kunde få ur olika växter. Det kan även avse apoteksprodukter som t.ex. salvor med olika stark doft och lindrande verkan.
Terpentin
Terpentin är en balsam som vatten- eller torrdestilleras ur kåda från företrädesvis olika barrträd. Från början använde man kåda som man tappade direkt ur trädet. Tappningen gick till så att man skar bort en drygt en meter lång och en decimeter bred bit av barken och skar V-formade skåror i trädet och i spetsen satte man en v-formad metallskena som ledde ut kådan i ett kärl. Den första V-formade skåran gjordes längs ned i den avbarkade delen och nya skåror gjordes med någon veckas mellanrum. Träd som skulle användas valdes ut redan när dom var unga och hölls rena från kvistar i nederdelen av stammen för att den skulle hålla sig rak. Efterhand som efterfrågan ökade räckte inte den urtappade kådan till och man började då även extrahera ut terpentin ur stubbar och annat vedavfall.
Vid destillering utnyttjar man att olika ämnen förgasas vid olika temperaturer och vid terpentinframställning värmer man först upp kådan så de flyktiga
terpenerna avgår och sedan kyler man av dom så att dom åter övergår i vätskeform. Den äldsta beskrivning jag kan finna på hur man utvinner terpentin på detta sätt går tillbaka till Plinius den äldres (23-79 e Kr) Historia Naturalis där han beskriver hur man får fram terpentinbalsamen. ”- Man tar kåda och lägger i en kittel med lock. Mellan locket och kitteln lägger man bomullsvadd. Man sätter kitteln på elden och smälter kådan. När kådan smälter förgasas terpentinen och sätter sig i bomullsvadden. Sedan pressas terpentinen ut ur vadden.”
Terpentinen utgörs av olika terpener som avgår från kådan som t.ex. alfa-pinen, beta-pinen, delta3-caren och sylvestren. Halten av de olika terpenerna varierar beroende på varifrån man tar kådan. Amerikansk terpentin innehåller t.ex. mycket högre mängder alfa- och beta-pinen än svensk terpentin som istället kan innehålla 30-40% delta3-caren. Fransk terpentin innehåller å andra sidan nästan ingen delta3-caren alls. Normala variationer ligger enligt följande – alfa-pinen 45-75%, beta-pinen 5-30% och delta3-caren 2-40%.
Terpentin är en helt färglös vätska som gulnar när den åldras beroende på att terpenerna oxiderar. Lukten är stark och varierar något mellan olika sorter. Ofta känner man en stark, frisk trädoft medan den venetsianska terpentinen luktar kottar.
Restprodukt efter destilleringen är ett harts som används bl.a. till färgtillverkning, ex. kolofoniumharts som man får ur tallkåda.
Olika träslag ger olika typer av terpentin och i Sverige är det tallen (pinus sylvestri) och granen som ger det bästa utbytet. Silvergranen (Abies pectinata) i mellananeuropa ger Strassburgterpentin och Fransk terpentin är en variant på denna. Venetiansk terpentin görs däremot på kåda från lärkträdet (Larix decidua) genom att man borrar sig in till kärnan och leder ut kådan, och denna terpentin innehåller betydligt mer hartser än andra sorterna och är gulare i färgen. Ryssland har både tall, gran och sibirisk lärk som man utvinner terpentin ur. Största mängden terpentin kommer dock från Nordamerika både som
Amerikansk terpentin och Kanadensisk terpentin på olika både gran, fur och lärksorter och mest känd är den Kanadensiska balsamterpentinen från balsamgranen (Abies balsamea) som mycket liknar Strassburgterpentinen.
Beroende av destilleringsmetod blir terpentinen lämplig till olika ändamål. Inom konstnärsmåleriet har man använt den franska-, venetianska- och strassburgterpentinen ända sedan medeltiden eftersom man ansåg att dom gav målningarna en speciell glans och gjorde färgerna mer snabbtorkande. Man fick dock passa sig för att späda med för mycket terpentin eftersom målningen då gärna med tiden ville krackelera. Även den kanadensiska balsamterpentinen används inom konstnärsmåleriet och har lanserats som en konkurrent till de europeiska sorterna men har naturligtvis inte funnits lika länge.
Varken den svenska, amerikanska eller ryska terpentinen som torrdestilleras har använts inom tavelmåleriet eller ansetts vara lämpligt för det. Den mesta terpentinen vidareförädlas och används inom läkemedelsindustrin eller som bärare av dofter eftersom terpenerna är mycket reaktiva.
Terpentin löser oljor bättre än nafta och man behöver därför inte använda lika mycket vid spädning. Blandar man standolja med terpentin får man mycket hållbarare oljefilmer än om man blandar den med nafta. Eftersom balsamterpentin är oxidationstorkande påverkar den linoljans oxidationsprocess så den härdar snabbare.
Observera dock att detta gäller i första hand eterisk terpentin med ett högt innehåll av pinen som t.ex. Fransk -, Venetiansk – och Kanadensisk terpentin. Terpentin som utvinns med lösningsmedel eller som biprodukt vid kolning har inte samma effekt.
Men även om terpentin är att föredra vid spädning av linoljefärg framför naftabaserade produkter, blir den färdigoxiderade färgfilmen tunnare i rakt förhållande till mängden tillsatt terpentin, samt motståndskraften mot nedbrytning av väderpåverkan försämrad, varför terpentintillsats bör användas mycket sparsamt – aldrig i en färdigstrykningsfärg och endast i mindre mängd i grundfärger för bättre fäste i feta eller hårda ytor o.dyl.
Man bör undvika att få terpentin i porösa material som t.ex. trassel eftersom självantändningsrisken är mycket stor. Terpentin blandat i linolja ökar också risken för självantändning i porösa material jämfört med bara linolja.
Terpentin får inte spolas ut i avlopp eller vattendrag eftersom det dödar vattenorganismer. Terpentin är också klassat som brandfarligt och har en flampunkt på +35°C. Förpackningar skall vara märkta med varningstecknet Andreaskorset eftersom stora mängder som inandas eller sväljs kan orsaka lungödem. Man har konstaterat att långvarig exponering bland sågverksarbetare av sågångor som bildas vid sågningen har lett till förändringar på lungorna.
Terpentinen är också uttorkande på huden och kan ge hudeksem.
Ur utsläppssynpunkt är terpentinångorna betydligt mindre skadliga än t.ex. bergoljeprodukten nafta eftersom terpentinen ingår i det naturliga kretsloppet. Man beräknar att det naturliga utsläppet i luften av terpener från våra skogar är ca. 355.000 ton/år. Genom sin massaindustri är Sverige en stor producent av terpentin, men någon bearbetning av denna sker inte inom landet utan råvaran går på export. Den mesta terpentin som används importeras och enligt SCB utgjorde terpentin som lösningsmedel i färg till byggindustrin 847 ton 1999, men hade sjunkit till 271 ton 2005.
Vid köp av terpentin bör man se till att det på förpackningen är angivet att den innehåller 100 %-ig terpentin eftersom framför allt den kinesiska terpentinen som importeras ofta är utspädd med nafta."

/Markus

_________________
avatar
MiniStuff
Vicesheriff


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Galdrin i tis jul 26 2011, 01:29

Tack för info Markus, namnet spelar alltså mindre roll än vad som står på innehållsföretckningen.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Förvara inte wash såhär.

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet
 
Behörigheter i detta forum:
Du kan svara på inlägg i det här forumet