Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet

Sida 1 av 2 1, 2  Nästa

Gå ner

Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Janne.S i tor maj 21 2009, 23:25

Jag har väl talat om att sätta mina magra airbrush kunskaper på pränt ett tag nu och det är väl dags nu.

Så jag tänkte jag börjar alldeles i början, och betänk att det här är väldigt subjektivt och jag utgår från mina erfarenheter hela tiden. Om någon annan upplever det på något annat sätt så är det bara att skriva det Very Happy


1. Vilken spruta ska jag ha?

En dag når man det stadiet i sin utveckling inom hobbyn att man anser sig behöva en färgspruta och då uppstår genast frågan: "Vilken ska jag ha?" Svaret på den frågan är inte alltid helt uppenbar utan är väldigt individuell från person till person...och plånbok inte att förglömma!

Helt ärligt så har egentligen den första sprutan ingen egentlig betydelse vilken den är...för du kan likförbannat inte använda den! Om du har en Iwata för en fantasillion eller en Claes Olhson ärvd efter din farfars far spelar i begynnelsen ingen roll. Och du kommer ändå förstöra den så det är lika bara att satsa på något billigt!

Hur man förstör sprutan är oväsentligt..men du kommer att göra det antingen genom handhavande fel eller olyckor och ren skär otur.

Vad man egentligen ska satsa resurser på är en riktigt bra kompressor, givetvis så får man kanske anpassa sig efter plånboken men en kompressor för runt 2-3000 kommer att finnas där i minst 10 år medan din första spruta kanske är skräp efter ett år!

Men åter till sprutorna, kompressorerna kommer vi till senare...

I valet av spruta så ställs man inför begrepp som "single action" och "Double action", vad innebär doubble respektive single -action då? Jo en double action spruta så justerar man både färgflödet och luftflödet med samma spak/knapp. Man trycker ner knappen för att styra mängden luft och rör den fram och tillbaka för att bestämma mängden färg.
En single actionspruta så styr man bara mängden luft...knappen kan alltså bara tryckas ner.

Givetvis är då en double action -spruta svårare att lära sig...men å andra sidan ger den också mest kontroll och fingertoppskänsla. Jag vurmar för double action sprutan från början...den måhända är knivigare att lära sig men man kommer inte att behöva nå sprutans begränsningar innan ens egna färdigheter passerat den. En single action-spruta har begränsningar, det är bara att inse och du kommer att vilja gå vidare till en double action -spruta ganska så snart.

Initialt kanske man ska hålla sig under 1000-lappen för sin första spruta, men visst det är individuellt och har man en större plånbok så är det också OK. De alternativ som surrat omkring på olika trådar och forum är antingen en Badger kopia från Claes Olhson, en Aztec eller en badger 150 och där har vi prisklasserna ganska bra åxå. Sedan finns det set också och det kanske är värt att kika på som första gångsköp, då får du oftast med slangar, koppar och burkar, och i vissa fall olika munstycken och/eller nålar.

Här är en sammanställning av ungefärliga priser och vad man får tag på för sprutor och vart.....mycket utförligt banne mig!
Olika alternativ2. Vilken kompressor vill jag ha?

Nästa steg blir oftast att man undrar vilken kompressor man vill ha...och jag ser ju egentligen att det här är steg 1 men det blir sälla nså i verkligheten.

Återigen är det egentligen plånboken som sätter begränsningarna.
Det finns, kan man säga, två typer av kompressorer : kompressor med tank och kompressor utan tank. Utan tank så går kompressorn hela tiden och problement där är då ljudet som kan vara störande. Med tank så har man en ganska så rejäl tank som fylls av komprimerad luft av kompressorn, när tanken är fylld så slås kompressorn av och det blir helt tyst! nack delen är att luften förbrukas och rätt som det är så sätter kompressorn igång igen ...och då sitter man fast i taket med naglarna Razz Japp de komprosserna låter något förbannat när de väl går! uppåt 90-100 decibel!

Jag har en Werther modell 2 som puttrar på hela tiden i 54 decibel, läger jag den på en filt så blir den ännu lite tystare...den köpte jag när jag köpte min första spruta som var en Aztec...för 8 år sedan och den får vackert hänga med i ett par år till Very Happy


Nästa gång tar jag upp grundläggande målningsteknik och olika övningar för att lära sig en Double action -spruta
(ska bara bygga lite emellan)

Edit/
Efter ha sovit på saken insåg jag att jag blandat ihop knappens funktion i Double actionsprutan..... röra spaken framåt å bakåt styr mängden färg och trycka ner knappen styr mängden luft och inget annat Razz


Senast ändrad av Janne.S den fre mar 04 2011, 17:30, ändrad totalt 2 gånger
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av merlin1953packard i fre maj 22 2009, 00:15

Tack, Janne! Ser fram emot nästa "kapitel" med målningsteknik!

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Obed i fre maj 22 2009, 01:19

Vad bra med lite nyttig läsning. Har aldrig tänkt på att man kan paja sprutan. Får nog bli en relativt billig dubbel action att trasha i början.

Man borde kunna bygga en ljuddämpande låda runt kompressorn med ventilationshål, vad vet jag enkla människa.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av johan r i fre maj 22 2009, 01:34

Hej Obed och välkommen till vårat gäng av byggare. Hoppas att du kommer att trivas!

Visst kommer din eventuella spruta att gå sönder, men oftast går det att fixa reservdelar till den, så så farligt och dramatiskt är det inte.

@ Janne: Härligt initiativ!

// Johan


Senast ändrad av Johan R den fre maj 22 2009, 03:36, ändrad totalt 1 gång

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Azgaron i fre maj 22 2009, 03:06

Välskrivet Janne!

Håller med om att det är bättre att satsa på en riktigt bra kompressor från början! En riktigt tyst av kylskåpstyp hade ju varit idealet!
Tyvärr så är det en fråga om ekonomi, så just nu dras jag med en hoppande Biltemakompressor, som dessutom inte orkar köra några längre stunder! Sad
Av nån anledning så blev det ren Evo redan från början, och den är jag nöjd med! Dock skulle jag nog vilja ha en 0,2mm nål också!

Håkan
avatar
Azgaron
Hedersomnämnande Modell Göteborg 2009
Hedersomnämnande Modell Göteborg 2009


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Stefan E i fre maj 22 2009, 12:32

Hejsan!

Mycket bra, välskrivet och informativt Janne!

Önskar jag fått tag i något liknande när jag började!
Jag hade ju turen att ha ett gäng mycket duktiga vänner/byggare som kunde lotsa mig igenom de första stapplande stegen!

Håller med Janne till 200%, köp något billigt i början för du KOMMER troligen att kvadda den men inte FÖR billigt, då riskerar du att få skräp!
En färgspruta är ju ett precisionsinstrument som måste vårdas och skötas för att fungera, och det är lättare om kvaliteten är någorlunda god.
Man får ju som bekant vad man betalar för, och det gäller även kompressorer.

Stefan
avatar
Stefan E
Linkebodamannen
Linkebodamannen


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Jannes Airbrush ABC kapitel #2 Färg.

Inlägg av Janne.S i mån maj 25 2009, 20:32

Jannes Airbrush ABC kapitel #2 Färg.Innan man sätter klorna i sin nyinköpta färgspruta så finns det ett par saker att beakta innan man börjar måla för glatta livet.

1. Skaffa ett dragskåp eller liknande eller sitt i ett väl ventilerat rum!
2. skaffa munskydd/andningsmask med partikelfilter!

Även om man sysslar med giftfria färger/lösningsmedel så är det fortfarande inte bra att dra ner partiklar i lungorna!


Det finns ett otal färgfabrikat och de flesta går att blåsa med en airbrush. Det som är den stora skillnaden är egentligen inte fabrikatet utan vad för sorts
färg det är. I huvudsak kan man säga att det finns 3 olika sorters färger som används av modellbyggare: 1 Akryl, som är lösligt i alkohol och vatten. 2 Enamel, som är oljebaserat och löses med lacknafta coh förtunning.
3 Lackfärger, lösligt med standardförtunning, cellulosathinner m.m.

Vissa modellbyggare föredrar det ena eller den andra typen av färg....eller så blandar man friskt som jag Very Happy Alla färger har fördelar och nackdelar men i huvudsak handlar det om tycke och smak. Man kan säga att färgerna luktar värre i samma ordning som jag räknade upp de tre och är hälsovådligare i samma proportion.

Men oavsett vilken sorts färg man än använder så är det viktigt hur man förtunnar den innan man ska börja blåsa! Det finns färger som är färdig förtunnade redan i flaskorna/burkarna men de flesta får man förtunna själv och då gäller det
att ha rätt lösningsmedel och att kunna bestämma proportionerna av färg och lösningsmedel för att få en bra blandning. En dålig blandning ger oönskade effekter när man blåser färgen, jag tänkte jag skulle förevisa detta.


Bra och billig utrustning för detta hittar du på närmsta apotek. Sköljsprutor att dosera färgen med och medicinkoppar att blanda den i(det finns även lock at köpa till kopparna och de klarar rätt kraftiga lösningsmedel!)

Som sagt andningsmask med partikelfilter är viktigt! det finns även engångs målarmasker med partikelfilter som den jag har här.
Jag drar upp lite färg, Tamyia acrylfärg i det här fallet, och lösningsmedel och blandar i koppen medels en tandpetare.Proportionerna varierar beroende på vilken målningsteknik man använder men det är överkurs just nu utan den grundläggande blandningen är någonstans kring 2 delar färg och 1 del lösningsmedel och
3/5 delar färg och 2/5delar lösningsmedel. Känn efter och prova tills du är nöjd!
Om man fått till blandningen rätt ser man genom träffbilden, prova alltid sprutan på en bit papper eller kartong innan du börjar blåsa på din modell!


Det här är en klassisk träffbild om du har för lite lösningsmedel eller för dåligt tryck i sprutan.

Så här ser träffbilden ut om du har för mycket lösningsmedel eller blåser på för högt tryck
Det här är lagom bilden Very Happy

Vilket tryck ska man köra med på kompressorn då?
mellan 1.5 och 3 kilos tryck är alldeles lagom....ju finare linjer man vill blåsa desto lägre tryck.


Detta om färg! I nästa kapitel så blir det lite praktiska övningar för att bli kompis med sprutan!


Senast ändrad av Janne.S den fre mar 04 2011, 17:30, ändrad totalt 1 gång
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Azgaron i mån maj 25 2009, 21:04

Bra tips, tack Janne!

Håkan
avatar
Azgaron
Hedersomnämnande Modell Göteborg 2009
Hedersomnämnande Modell Göteborg 2009


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Jannes Airbrush ABC kapitel #3 Bli kompis med din spruta!

Inlägg av Janne.S i mån maj 25 2009, 21:12

Jannes Airbrush ABC kapitel #3 Bli kompis med din spruta!


Nu har man sprutan, kompressorn och man kan blanda färg! Nu är det väl bara att rocka loss?

Ja jo, det kan man väl...men det lär inte bli så bra. Som vilket annat redskap från tandpetare till Shelby Mustang så är det brta om man får lite kläm på hur man gör.
Att bli lite kompis med sprutan, att få den att göra det du vill och inte tvärt om.

Eftersom jag bara har double action sprutor så blir det en sådan jag tänker lära ut. Det här är min GP spruta, det vill säga general purpous, med den han jag blåsa hyfsat stora områden och hyfsat tunnt. Det är en Iwata HP-CH med en 0.3 mm nål.

och det här är min kompressor, en Werther Model 2, jag köpten den för 8 år sedan och den funkar bra än ...jag kan plåga upp den i knappt 2 kilos tryck.För att komma närmare sin spruta så måste man se hur den uppför sig under olika förutsättningar. Det finns 3 grundläggande parametrar i sprutmålande: 1. avstånd från munstycket till objektet, 2. tryck och 3. mängden färg.
Alla övningar görs med fördel på antingen papper eller kartong.

OBS!
ALLtid när man målar med airbrush så ska man börjaoch sluta utanför objektet! dels brukar det kan komma lite "splutter" från sprutan när man börjar och dels så kommer det bli en fläck där du börjar och slutar dina drag! Och det är alltid bättre
att blåsa flera gånger än ett enda tjockt streck!

Det övre strecket är fel och det undre rätt!
Att tänbka på också är att sprutan ska röras i lugnt och jämnt tempo över ytan för att träffbilden ska bli jämn!
Övning 1.
Blås streck över papperet med fullt färgflöde och reglera endast trycket, alltså för spaken på sprutan så långt bak den kommer och tryck ner knappen lösare och lösare för varje streck!
Munstycket är ca 15 cm från papperet. Se hur färgflödet ändras!

Övning 2.
Nu gör vi tvärt om, fullt tryck, tryck ner knappen till max och reglera färgflödet genom att föra spaken längr och längre fram för varje streck du blåser!
Samma avstånd från papperet som föregående övning.
Övning 3.

Ha fullt tryck och fullt färgflöde och håll munstycket 20 cm från papperet. För sprutan närmre och närmre papperet för varje streck!

Det är de 3 huvud parametrarna, fortsätt att göra om övningarna för att bekanta dig med hur sprutan uppför sig när man ändrar en av parametrarna åt gången! det kommer ta en stund innan man vänjer sig och rörelserna kommer naturligt.
Men när man börjar få kläm på det här så är det dags att börja med lite avancerade saker som att förändra parametrarna i samma rörelse! Det är inte så lätt som många tror faktiskt! I samma rörelse ska du reglera luft, färg och avstånd till objektet!
Det kräver en del koordination och är något som man bara kan träna sig till!


Övning 4.
Börja från "noll", alltså inget tryck eller färg.....öka bådet tryck och färg successivt när du drar strecket så det blir en bula i mitten och sedan sänker du tryck och färgflöde successivt!
Och rör sprutan fram och tillbaka mot papperet i samma rörelse!

Övning 5.
Prickar. nästan samma som föregående övning...istället för streck så gör du prickar
Övning 6.

Volanger. samma som tidigare men att man gör "krusiduller" över papperet
Med dessa grundläggande övningar så kommer kommer man att kunna lära sig att kontrollera sprutan till en grundläggande nivå och sedan är det bara att ge sig ut och experimentera med avancerade målningstekniker som man ser beskrivna i olika byggtrådar och artiklar i tidningar.
Kom ihåg att alltid ha ett papper eller en bit kartong till hands när du ska börja måla, testa träffbilden inna du börjar måla "skarpt" och ha gärna en risig gammal modell som du kan testa att göra nya saker på!

Övning ger färdighet och tålamod är en dygd...kom ihåg det Very Happy

Lycka till!


Senast ändrad av Janne.S den fre mar 04 2011, 17:34, ändrad totalt 1 gång
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av T-34 i mån maj 25 2009, 21:43

Jättebra initiativ Janne. Det är säkert fler med mej som tror att vi har rätt bra koll men det är kanon att du går igenom detta från grunden för åtminstone jag har en hel del att lära när det gäller airbrush.
Magnus

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Janne.S i mån maj 25 2009, 22:17

Tack Magnus Very Happy

Jag ville fånga upp så många som möjligt så därför började jag på en grundläggande nivå. Man måste ha grunderna för att sedan kunna ge sig på Alclad, metallrent, preshejding, frihandsmålning, postshading, maskningsteknik och allt annat vi pratar om i våra byggtrådar.
Och det är viktigt att förstå att det inte kommer bli perfekt från början....utan allt är en inlärningskurva som förhoppningsvis alltid pekar uppåt och det tar tid och tålamod att bli bra!
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av MagnusE i mån maj 25 2009, 23:15

Det här är ju lysande. Mycket vettig läsning må jag säga.

MagnusE

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av merlin1953packard i tis maj 26 2009, 00:01

Tack, Janne, för en synnerligen konkret och lärorik lektion!

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Obed i tor maj 28 2009, 23:35

Helgrym skola. Väldigt mycket intryck på en gång innan man kommit igång, och det är ju ett angeläget problem.

Väntar på spänning på nästa lektion på hur man bygger ett extra rum av en liten tvåa, så jag får plats med sprutmålandet Wink

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Gigabyte i fre maj 29 2009, 00:50

Tack för en mycket bra och pedagogiskt upplagd info Janne Smile där får jag många bra övningar att bekanta mig med min Air-b

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Janne.S i lör maj 30 2009, 22:01

Kul att det kommer till nytta Very Happy

@Obed
Hehe..jag satt i vardagsrummet i våran gamla tvåa å blåste enamel Razz Konstigt nog så klagade sambon bara på att jag inte plockade undan efter mig Razz

Man kan sitta i en grotta å blåsa...kanske itne så nyttigt men det går Razz Skulle föreslå att du håller dig till acryl så länge i alla fall Very Happy
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Obed i sön maj 31 2009, 00:22

Jo då Janne, går mer och mer över till acryl därför behöver jag lära mig airbrush efter som jag inbillar mig att acryl är sämre med pensel, eller så kan jag inte penseltekniken.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av MiniStuff i sön maj 31 2009, 00:41

@Obed

När det gäller akrylfärger, penselmålning och att få det jämnt med snygga "övergångar" så kan jag säga som gammal figurmålare att trickset är tunn färg och många lager. tidskrävande men resultatet blir så himla mycket bättre än om man som många gör tar färgen mer eller mindre direkt från burken/outspädd.

/Markus

_________________
avatar
MiniStuff
Vicesheriff


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Obed i sön jun 07 2009, 11:58

Köpte en dubbelaction bös-spruta igår för att lära mig. Får se om det blir en lika bösig kompressor. Är air-on-demand-kompressorer ljudliga som den på hobbex?

Kollade lite på skoj på Bauhaus, men 97 decibel affraid kommer inte ens på fråga i fabrik.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Janne.S i sön jun 07 2009, 12:44

Det är Dynamics TC318 du funderar på?
Kan faktiskt inte säga att jag vet särskilt mycket om den kompressorn annat än som står på Hobbex hemsida... men det ser ut att vara ett OK köp.

Allt handlar om tycke..smak och klanske framför allt pris..
En kompressor som puttrar på i 97 decibel är nog inte snällt för grannarna såvida man inte bor i hus och har en egen verkstad Razz
Var man rik så hade man en Sil-Air som låter lika högt som en kaffebryggare..
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av bjork_larsson i sön jun 07 2009, 15:24

Ang. kompressorn... Jag har en från biltema och den har en ljudnivå på 95 db. Men den stör faktikst inte mina grannar alls. Den enda gången den egentligen låter är när jag startar den första gången för dagen. Men under tiden man målar så brötar den max 1 gång per 5 minuter, och då låter den i ca 2-3 sekunder. Så det är inte något direkt störande moment. Dessutom har jag pratat med grannarna och dom har bara hört något som surrat i bland men inget som stör. Definitivt inte... Eller så har jag bara riktigt bra grannar! Razz

Så jag tycker att kompressorn är ett kanon köp. Mycket bättre än den där lilla j**** som stod och pumpade hela tiden. Den exploderade till slut när jag inte hela tiden släpte ut luften. Riktigt kass... Ne, så denna fungerar kanon! Tror jag gav 1300 för den...

Hur som helst, det är en liten kompressor, 1,5 hk och en tank på 6 liter som har ett handtag ovanför... från biltema!

Terje

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av SwedishMick i mån jun 08 2009, 19:51

En mycket bra artikelserie! cheers Jag tog mig friheten att låna den till Modellbygge iFokus, hoppas att du inte misstycker. Embarassed

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Janne.S i tis jun 09 2009, 01:25

Jodå det är OK Very Happy
avatar
Janne.S
Moderator
Moderator


Användarens profil

Till överst på sidan Gå ner

Tänk innanför boxen

Inlägg av Obed i fre jul 03 2009, 21:26

Äntligen har jag börjat måla med sprutan. Kunde inte låta bli att måla vagnen innan jag ens lärt mig sprutan. Är väldigt het på gröten att börja.

Men det är främst målarboxen jag ville visa här och nu. Hur enkla lösningar som helst men det tog lite tid att klura ut de lämpligaste detaljerna för att göra så lite jobb som möjligt. Fläkten sitter inte riktigt fast eftersom jag inte orkade skruva fast den men det funkar bra ändå. Desto lättare att demontera vid filterbyte då jag har klämt fast ett tillklippt spisfilter bakom det vita fläktgallret. Det glest rutiga gallret som 1/72 Leoparden står på är en sönderklippt klädkorg.
Fläkten är en toalettfläkt som suger 99 kubik i timman. Förhoppningen är att gravitationen hjälper då fläkten ligger lågt. Man skulle kunna ha vatten i baljan om man är dammnojig som ett riktigt måleri. Skulle inte fläktresurserna duga kan man köpa en eller två till på Biltema 169 kr/st. Fler filter kan man ju också montera förstås. Själva boxen är ett jobbigt material att såga skära och borra i och som gärna vill gärna spricka. Det kvittar men ser lite fult oproffsigt ut vid närmare granskning.

Till överst på sidan Gå ner

Sv: Jannes Airbrush ABC , Kapitel #1 Vilken spruta ska jag ha?

Inlägg av Sponsored content


Sponsored content


Till överst på sidan Gå ner

Sida 1 av 2 1, 2  Nästa

Till överst på sidan

- Liknande ämnen

Skapa nytt ämne   Svara på ämnet
 
Behörigheter i detta forum:
Du kan svara på inlägg i det här forumet